Čtvrtek, 2 prosince, 2021
aktuálně

Nepoužitelný bungalov ze 60. let na úzkém pozemku si domácí dotvořily sami

Úzký pozemek, stavba, která nebyla prakticky ničím inspirující a omezená možnost zvětšit obytný prostor – to byly vstupní data rekonstrukce bungalovu ze 60. let.

Zpočátku si neslibovali hodně. Přece jen se objevil pozitivní prvek, na kterém mohli proměnu spojenou s rozšířením postavit. Architekti nechali část prostoru nedefinovanou. Ožil spontánně – podle potřeb domácích.

Na první pohled těžko renovovatelná bungalov s mnoha negativy se podařilo přeměnit na velmi zajímavý projekt a s finálním řešením jsou spokojeni i domácí. Když architekti očistili dispozici od nánosů desetiletí, našli zajímavý prvek.

Terasa bungalovu mezi stěnami
Mezi prosklenou otevíratelnou stěnou obývacího pokoje a zdí s otvory příjemná terasa. Zdroj: Jeroen Verrecht

Základní půdorys stavby činil jeden a půl čtverce. K původnímu tvaru přidali jeho zrcadlový obraz, a tak získali tři stejné čtverce nového půdorysu. Uprostřed, na místě, kde se původní půdorys setkává s novým, zrcadlovým obrazem stojí krb.

Přečtěte si také
Bílý dům od bratislavských architektů plný světla a zeleně
Konstrukční prvek zároveň člení prostor

V předním a zadním čtverci dispozice najdete neobvyklý konstrukční prvek – asymetricky umístěn bílý kříž, který funguje jako podpora stropu. Kromě toho, však zároveň funkčně člení prostor, aniž ho obral o vzdušnost nebo světlo.

Autoři rekonstrukce tento kříž nazývají středem okolo kterého se odvíjí prostor místností. Ve středním čtverci – centrálním prostoru, kde je obývací pokoj je ústředním motivem betonová příčka, uprostřed níž stojí krb. Funguje jako odkaz na bod, kde končil původní půdorys bungalovu.

terasa bungalovu
Mezi prosklenou otevíratelnou stěnou obývacího pokoje a zdí s otvory příjemná terasa. Zdroj: Jeroen Verrecht

Prosklená stěna obývacího pokoje a sousedé v blízkosti

Jižní stěna obývacího pokoje je prosklená, architekty neodradila ani blízkost sousedů. „Tato skutečnost nás naopak ještě více stimulovala k tomu, abychom dospěli k tvůrčímu řešení. Okna jsme řešili jako částečně zapuštěné a v obrysech původní přístavby jsme postavili zdi s prázdnými okenními otvory, „popisují zajímavé řešení autoři projektu. Takto vznikla mezi prosklenou otevíratelnou stěnou obývacího pokoje a zdí s otvory příjemná terasa.

asymetricky umístěn bílý kříž, který funguje jako podpora stropu
V předním a zadním čtverci dispozice najdete neobvyklý konstrukční prvek – asymetricky umístěn bílý kříž, který funguje jako podpora stropu. Zdroj: Jeroen Verrecht

Zeď slouží jako ochránce soukromí domácích před zraky sousedů a také poskytuje potřebný stín. Za ním se nachází zahrada, takže terasa funguje i jako meziprostor mezi interiérem a exteriérem. Díky tomuto řešení vznikla také zajímavá interakce mezi okrajovými čtverci dispozice – kuchyní s jídelnou a noční částí. Výsledkem je dojem prostornosti a příjemné prosvětlení všech místností.

Další články autora

Komentáře

Reklama

SEO článek

Nejnovější články