- Reklama -události
- Reklama -magazín

Chcete zhubnout, ale přitom stále přijímat dostatek živin? Toto jsou výhody nezpracovaných potravin

Všimli jste si, že k prudkému nárůstu obezity došlo v desetiletích, kdy ve stravě figurovaly vysoce zpracované potraviny? Není to náhoda. I když mohou být chutné, tyto potraviny jsou nabité kaloriemi, mají nízký obsah živin a zvyšují riziko řady nemocí. Proč jíst co nejméně zpracovaná jídla?

Co jsou nezpracovaná jídla?
„Skutečná“ jídla jsou jednosložkové potraviny, bohaté na vitamíny a minerály, neobsahují chemické přísady. Patří sem, například: jablka, banány, chia semena, brokolice, kapusta, bobulové ovoce, rajčata, sladké brambory, hnědá rýže, losos, vejce, nezpracované maso. Není divu, že nezpracované potraviny pomáhají při hubnutí. Proč a jak?

„Skutečná“ jídla jsou výživná
Nezpracované rostlinné a živočišné potraviny jsou nabité vitamíny a minerály, které jsou potřebné pro naše zdraví. Naopak, zpracované potraviny mají nízký obsah mikroživin a zvyšují riziko zdravotních problémů. Pokud jde o hubnutí, zpracované potraviny jej zpomalují hned několika způsoby:

-Strava ze zpracovaných potravin neposkytuje dostatek železa, a tak ovlivní schopnost cvičit, protože železo je potřebné k přenášení kyslíku po těle. To omezuje schopnost spalovat kalorie cvičením.

-Strava s nízkým obsahem živin zabraňuje v hubnutí i tím, že se po jídle budete cítit méně sytí.

-Naopak, nezpracované potraviny obsahují celou řadu výživných látek, které nenajdete v žádném doplňku výživy, včetně rostlinných sloučenin, vitamínů a minerálů.

Jsou plné bílkovin
Bílkoviny jsou nejdůležitější živinou pro odbourávání tuků. Zvyšují metabolismus, snižují hlad a ovlivňují produkci hormonů, které regulují hmotnost.

Zpracování potravin způsobuje, že některé esenciální aminokyseliny jsou hůře stravitelné a hůře dostupné pro tělo. Patří sem lysin, tryptofan, methionin a cystein. Je to proto, že bílkoviny snadno reagují s cukry a tuky zapojenými do zpracování, aby vytvořily komplexní kombinaci. Nezpracované zdroje bílkovin (libové maso, vejce, luštěniny a ořechy) mají obvykle vyšší obsah bílkovin a méně kalorií, díky čemuž jsou lepší při odbourávání tuků.

Neobsahují rafinované cukry
Přírodní cukry nacházející se v ovoci a zelenině nejsou stejné jako rafinované cukry. Ovoce a zelenina obsahují přírodní cukry, ale také poskytují další živiny, jako jsou vláknina, vitamíny a voda, které potřebujeme jako součást vyvážené stravy.

Na druhé straně, rafinované cukry se často přidávají do zpracovaných potravin. Tyto potraviny mají vyšší obsah rafinovaných cukrů, vyšší obsah kalorií a poskytují méně výhod pro zdraví.

Zmrzlina, koláče, sušenky a bonbóny jsou jen některé z nich. Rafinované cukry vás nezasytí. Studie ukazují, že vysoký příjem rafinovaného cukru může zvýšit produkci hormonu hladu grelínu a potlačit schopnost mozku cítí plnost.

Jsou bohatší na vlákninu
Rozpustná vláknina má mnoho zdravotních výhod a jednou z nich je podpora hubnutí. Smíchá se s vodou ve střevě a vytvoří hustý gel. Výsledkem je dlouhotrvající zasycení. Studie potvrdily, že také snižuje produkci hormonů, díky nimž cítíte hlad a zároveň zvyšuje tvorbu těch, které navozují pocit sytosti. Mezi výborné zdroje rozpustné vlákniny patří fazole, lněné semínko, sladké brambory a pomeranče.

Obsahují polyfenoly
Rostlinné potraviny obsahují polyfenoly, které mají antioxidační vlastnosti. Pomáhají chránit před nemocemi a podporují hubnutí. Polyfenoly lze rozdělit do několika kategorií, včetně lignanů, stilbenoidů a flavonoidů.

Jedním konkrétním flavonoidem, který souvisí s hubnutím, je epigalokatechin galát. Nachází se v zeleném čaji. Rozšiřuje účinky hormonů podílejících se na spalování tuků.

Neobsahují umělé tuky
Vědci se shodují v tom, že umělé tuky jsou škodlivé pro zdraví a podílejí se na rostoucím obvodu pasu. Vyrábějí se umělým načerpáním molekul vodíku do rostlinných olejů a jejich přeměnou z tekutého na tuhý. Tato úprava měla za cíl zvýšit trvanlivost zpracovaných potravin.

„Skutečné“ potraviny neobsahují umělé tuky. Některé zdroje – jako hovězí, telecí a jehněčí maso obsahují přírodní trans-tuky. Ty jsou však na rozdíl od umělých trans-tuků neškodné.

Další články autora

Komentáře

Reklama

SEO článek

Nejnovější články