- Reklama -události
- Reklama -magazín

Tušíte, kolik kalorií na nás číhá na podzim? Proč si dopřát dýni i lečo a jak nepřibrat z lokší se zelím

Víte, kolik kalorií obsahuje husačinka, lokše, ak tomu dobrý burčák? Podzimní pochoutky jsou nástrahou pro naše hubnutí. Do jaké míry až vám dnes přiblíží odbornice.

Už je to tady. Pomalu začala sezóna husích hodů a jídel z podzimní zeleniny. V nabídce jsou kachny, lokše, játra, smetanové hokaido polévky či lečo. Dobroty, které si většinou dopřejete jen na podzim.

Co ale na takovou stravu řekne náš žaludek, i když je to jen jednou za rok?
Podzimní dobroty, ze kterých se vám sbíhají slínky už jen při pomyšlení na ně, jsou sice chutné a těšíte se na ně celý rok, ale pokud to s nimi přeženete, vaše trávení ani linie vám nepoděkují. Podzimní hody nejsou totiž zrovna dietním pohoštěním.

Na Slovensku je v tomto období v restauracích populární pořádat husí i kachní hody. Velmi oblíbené je podávat husa s červeným zelím as knedlíkem nebo lokšemi.

Jako předkrm si vychutnáváme lokše plněné játry. Samozřejmě nesmí chybět něco tvrdého na přetrávení a dobré červené víno.

Je to doslova výbuch kalorií
„Husacina i kachna obsahují více tuku než kuřecí či krůtí maso. Proto mají až jednou tolik energie, průměrně od 1200 – 1500kJ na 100 gramů,“ řekla ředitelka Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment® Kateřina Skybová, která vám na Diva.sk pravidelně radí o hubnutí.

Podle jejích slov si ale husaci či kachnu zdraví lidé mohou příležitostně bez problémů vychutnat. Pozor by si měli dát lidé s onemocněním žaludku, jater a žlučníku, srdci a lidé trpící obezitou.

Šetřete kalorie
Pokud navzdory všemu neumíte husím hodům odolat, a přece jen si na ně chcete pochutnat, dokážete je díky jednoduché fintě přežít bez těžkého žaludku a bez kilo navíc.

„Chcete-li ušetřit kalorie, odstraňte z masa kůži a kombinujte ho jen s čerstvým zeleninou nebo dušeným zelím. Lokše či játra raději vynechejte.

Pozor i na alkohol. Pokud se snažíte zhubnout, dopřejte si jen deci bílého vína,“ poradila odbornice na zdravé stravování.

Sezóna burčáku
Po sklizni hroznů už vinaři nabízejí letošní chutné burčáky a mošty. Tyto nápoje však vůbec nepřejí vaší štíhlé postavě. Je to další podzimní kalorická bomba.

„Jakýkoli alkohol je inhibitorem hubnutí. To platí io sladkém burčáku, který obsahuje do 6 % alkoholu, má vyšší obsah přírodních cukrů a kvasinek s komplexem vitamínů B.

Energetická hodnota burčáku a moštu se průměrně pohybuje od 230 do 300 kJ na 100 ml, což je srovnatelné s bílým vínem,“ poznamenala.

„Pít burčák nebo mošt při hubnutí nedoporučujeme, protože obsahuje řadu jednoduchých cukrů a také alkohol, které se rychle vstřebávají a energie z nich se ukládá. Pokud musíte ochutnat, dejte si deci,“ říká se zvednutým prstem Skybová.

Dýně na všechny způsoby
Mezi sezónní zeleninu patří také dýně. Ve vaší podzimní kuchyni by se proto měla určitě objevit jídla z dýně na různé způsoby, zda oblíbená hokaido polévka.

„Dýně se výborně hodí jako příloha k masu, samostatně nebo se z ní dá připravit sytá polévka.

Energetická hodnota je rozdílná v závislosti na druhu dýně, od 90 do 160 kJ na 100g. Vzhledem k nízké energetické hodnotě a vysoké nutriční hodnotě je dýně vhodnou potravinou i v době hubnutí,“ doporučuje odbornice.

Polévku můžete podle jejích slov bez problémů zjemnit trochou smetany na vaření nebo zakysanou smetanou. „Přidáním malého množství tuku podpoříte i vstřebání vitamínu A, oranžová dýně jen ve 100 g obsahuje jeho denní doporučenou dávku,“ doplnila.

Dary podzimní zahrádky
I sezóna sklizně zeleniny je v plném proudu. Ze zahrádky nebo na lokálním trhu jsou už i okurky, papriky či rajčata.

Obecně platí, že nejvíce vitamínů a minerálů přijímáme konzumací čerstvé zeleniny. Ale pokud je zeleniny na zahradě hodně, často přemýšlíme co s ní. Velice oblíbené a rychlé je připravit si lečo.

Další články autora

Komentáře

Reklama

SEO článek

Nejnovější články